- Created by josefin.kvillert, last modified by wilma.fransson on Aug 21, 2023
You are viewing an old version of this page. View the current version.
Compare with Current View Page History
« Previous Version 12 Next »
'Transportinställningar' är en del under Övriga inställningar i Inställningsmenyn. Här definierar man vilka transportörer och transportsätt som används i systemet.
Transportinställningar
Transportavtal
Alla transportörer och transportsätt som används samlas i ett transportavtal. Finns inget avtal skapat i ert system så behövs detta först finnas på plats innan man kan lägga till transportsätten. Detta görs simpelt genom att klicka på knappen för att aktivera sitt transportavtal.
Lägg till transportsätt
Under knappen lägg till transportsätt så kan du enkelt söka upp de transportsätt som finns tillgängliga i Extend Commerce Backend och lägga till de som ska vara aktiva för er. Vad som är viktigt att tänka på är att välja rätt transportsätt. Detta beror på vilket TA-system ni använder.
Längst ner på sidan listas de transportsätt som finns i Extend Commerce Backend som standard.
Vill du lägga till ett nytt transportsätt som inte finns som standard? Kontakta Kundtjänst & Support så hjälper de er.
Det är viktigt att ni väljer rätt tjänst, så att lagret som skall skicka produkterna kommer förstå vilken transporttjänst som skall användas. Läs mer under TA-system & Identifierare.
TA-system & Identifierare
Beroende på vad ni använder för TA-system så skiljer sig transportsättet ifrån varandra i sin identifierare. Identifieraren är den kod vi skickar mellan systemen för att identifiera valt transportsätt på en order. Dessa identifierare är olika beroende på TA-system. I ovan bild ser ni ett exempel på Postnord MyPack Home där vi har flera liknande val av transportsätt. Vilken du ska välja beror på TA-system.
Dessa TA-system finns:
- Capacity
- Consignor
- Extend
- Generic
- Ongoing
- Consignor
Consignor
Använder ni er av Consignor så kommer alla identifierare börja med CONS_. Välj enbart bland dessa för orders som bokar transport via Consignor.
Extend
Använder man inte Consignor så är det stor sannolikhet att ni använder Extend som TA-system. Extend kan användas med eller utan EDI koppling, så länge det synkas med Extend Commerce WMS och lageroperatören.
Extend kan användas som TA-system även om man har t.ex. Ongoing som externt lager. Detta beror på hur man valt att mappa transportsätten med Ongoing. I speciella fall så använder vi särskilda transportssätt för just Ongoing och då ska ni endast använda er av dessa.
Ongoing / Unifaun
Använder ni Ongoing så är TA-systemet sannolikt Unifaun hos dem. Man kan då mappa detta på två sätt:
Extend som TA-system
Vanligtvis så använder oss av de transportsätt typade med Extend som TA-system i Extend Commerce Backend. Transportsätten mappas sedan i Ongoing via något Ongoing kallar för Transport Contracts. Transport Contracts möjliggör att koden vi skickar till dem kan mappas till en kod i Unifaun så att Unifaun förstår vilket transportsätt som skall gälla. Vår identifierare kodas alltså om till Unifaun's identifierare.
Detta är det rekommenderade sättet att hantera transportsätt mellan Extend Commerce Backend och Ongoing. Hanterar ni transportsätt på detta sätt så väljer ni bland de alternativ med Extend som TA-system.
Ongoing som TA-system
Är det inte är en möjlighet att mappa via Transport Contracts i Ongoing så är alternativet att använda de transportsätt som typats med TA-system Ongoing. Då väljer ni bland de alternativ med Ongoing som TA-system.
Generic
Generic är generella transportsätt där det inte finns någon given transportör. Detta kan till exempel vara "Hämtas" eller "Pick up".
Är ni osäkra på vilka transportsätt ni bör använda er av, kontakta Kundtjänst & Support så guidar de er.
Klientunika transportörer
I alla instanser finns ett antal klientunika transportörer som är orörda. Det är transportörer som INTE har ansetts så generella att vi behöver ha dem i alla instanser.
Tex. transportören BIBAB som finns i S02, den finns bara där o inte någon annanstans.
Konfigurera transportsätt
När transportsätten väl är inlagda så kan man konfigurera dessa på olika sätt utefter behov. Detta gör man genom att klicka på mer-ikonen (...).
Avancerade inställningar
Under Avancerade inställningar kan man ange kundnumret man har hos transportören, pallnummer samt om transportsättet kräver planering i Extend Commerce Backend.
Tilläggstjänster
Under tilläggstjänster kan man lägga till tilläggstjänster för respektive transportsätt, om applicerbart. Det finns generella tilläggstjänster definierade på en transporttjänst. Till exempel så finns en tilläggstjänst som heter "Inbärning" på transportsättet DHL Paket.
Här kan man aktivera vilka tilläggstjänster som kunden skall ha tillgång till.
Debitera tilläggstjänster mot kund
Det finns även möjlighet att konfigurera att valet av tilläggstjänst ska kosta något för kunden. Om kunden skulle välja DHL Pall och tilläggstjänst Inbärning så skulle kunden få betala X kr för den tjänsten.
Detta konfigurerar vi genom att koppla tilläggstjänsten till en produkt av typen "Tjänst" i Extend Commerce Backend. I detta fall skapas vi förslagsvis en produkt med namnet "Avgift för inbärning" med försörjningssätt "Tjänst". När kunden sedan bokar tilläggstjänsten så kommer kunden debiteras på ordern för tjänsten via denna produkt. Vad kunden betalar styrs av vilka prislistor produkten är kopplad till. Tilläggstjänster kan utöver Inbärning även vara till exempel G10, G12, ADR, Avisering etc..
Vald tilläggstjänst skickas även till transportören i samband med transportbokningen.
Tilläggstjänster som skall debiteras mot kund kan kräva viss uppsättning för att användas.
Kontakta Kundtjänst & Support om ni vill debitera kunden för tilläggstjänsten mot tjänsteartiklar på kundorders.
Ordertyper
Under Ordertyper definieras för vilka ordertyper transportsättet skall vara aktivt för. Som standard när man lägger till ett nytt transportsätt så är detta aktivt för samtliga ordertyper. Vill man att ett transportsätt endast skall finnas som ett alternativ för till exempel Flytt mellan lager orders eller Normalorder (den vanligaste typen av kundorder) så får man konfigurera detta i denna vy.
Inlagringstyper
Under Inlagringstyper definieras för vilka inlagringstyper som transportsättet skall vara aktivt för. Som standard när man lägger till ett nytt transportsätt så är detta aktivt för samtliga inlagringstyper. Vill man att transportsättet inte skall vara aktivt för samtliga så kan detta definieras i denna meny.
Använda transportsättet
Boka Orders manuellt i Extend Commerce Backend
För att börja använda transportsätten så behöver man skapa upp fraktprislistor för dessa som definierar för vilka kundtyper, fraktregioner, valutor, fraktavtal och eventuellt vilka lager som transportsättet skall gälla. Därefter i fraktprislistan så specificerar man kostnaden baserat på vikt.
När man väl bokar en order så kommer transportalternativen upp som val av leveranssätt för ordern baserat på de fraktprislistor man lagt upp.
Fraktprislistor
Specificera fraktprislistan
Orderbokning - val av leveranssätt
Läs mer om fraktprislistor under sektionden Försäljning på sidan Fraktprislistor.
Skickar orders via API / Extern källa
Skickar ni in orders till Extend Commerce Backend via en extern källa, så som via API eller standardintegration, så kan det vara så att ni inte använder er av fraktprislistorna då frakt och pris skickas in med ordern till Extend Commerce Backend. Om fraktprislistor inte används hos er så krävs det endast att transportsätten är aktiva i ert Transportavtal under Transportinställningar.
Om ni skickar in order, men även bokar orders manuellt i Extend Commerce Backend så krävs uppsättning av fraktprislistor för att transportsätten skall komma upp som alternativ i orderbokningen.
Standard transportsätt
Lista över transportörer och tjänster som är standard i Extend Commerce Backend
Vill ni ha något annat transportsätt upplagt som inte finns i listan nedan? Kontakta Kundtjänst & Support så kan de lägga upp nya transportsätt unika till er.
På denna sida: |
---|
Instruktioner & Handledning: |
|
Relaterade uppslag: |
|
- No labels