Introduktion till Extend Commerce WMS Mobil

 Extend Commerce  WMS är ett lagersystem som används på ett lager av lagerpersonal.  Extend Commerce  WMS är ett tvådelat system: en administrativ del och en operativ del. I detta uppslag finner du information om den operativa delen, det mobila gränssnittet. Via det mobila gränssnittet tar du emot varor, du fyller på med varor, du plockar varor och skickar ut varor. Här kan man även utfärda saldojusteringar, göra inventeringar, ta ut rapporter osv. 

Meny

 Extend Commerce  WMS är ett system som primärt skall användas av en mobil enhet, exempelvis en surfplatta. Systemets huvudmeny ser ut som följande

 

Olika funktioner eller sidor visas som stora knappar. Vilka knappar du ser på skärmen beror på vilken roll och därmed vilka rättigheter du har.


Navigering

 

För att gå in på en sida så klickar du på den stora markerade knappen.  De små röda markeringarna indikerar att det finns något som måste göras under rutan. Tex. finns det orders att plocka så visas det i den lilla röda markeringen på den knappen som heter orderplock. 

Du kan alltid komma tillbaka till denna huvudmeny genom att återigen klicka på Extend-loggan eller 'Start' uppe till vänster.


 

Om du kommer ett steg in i processen, tex. att plocka en order, eller godsmottagning, där det finns flera steg i processerna, så visas även en bakåtpil. Klickar man på den så förs du ett steg tillbaka i processen. Om du exempelvis är inne och skall plocka en orderrad, klickar på bakåtpilen så kommer man tillbaka till orderhuvudet.  Loggan finns, och klickar man på den så kommer du som tidigare nämt till huvudmenyn. Använd alltid bakåtpilen i systemet för att gå bakåt istället för bakåtpilarna i browsern

Kopplingen mellan  Extend Commerce  WMS &  Extend Commerce  Backend

 Extend Commerce  WMS är ihopkopplat till  Extend Commerce  Backend som är navet i ett ekosystem där ett flertal system oftast är ihopkopplade med varandra. I  Extend Commerce  Backend samlas alla olika typer av orders på en och samma plats som inköporders, returorders och kundorders. I  Extend Commerce  WMS så hanteras inleveranser av dessa inköp samt utleverans av ordrar till kunder.

När en inköpsorder eller returorder skapas i  Extend Commerce  Backend så skickas en föraviserad inleverans ner till  Extend Commerce  WMS. När leveransen anländer till lagret så tar man emot varorna och lagrar in dem på lagret. Man får även ner kundorders till  Extend Commerce  WMS från  Extend Commerce  Backend. Med  Extend Commerce  WMS plockar du ihop ordern och skickar ut till kunden från lagret.

Uppsättning & Konfiguration

Innan lagersystemet börjar användas av lagerpersonalen så behöver ni tillsammans med oss definiera hur lagersystemet ska fungera. Detta inkluderar:

Uppsättning av

  • Lagerområden, gångar och lagerplatser
  • Lagerplatser typas och kapacitet definieras
  • Lagerprocessen, hur lagerpersonalen skall jobba samt vilken reservationsprincip som ska användas
  • Placering av produkter med påfyllnadsnivåer

Konfiguration av

  • Transportörer
  • Avsändare, Sändningslistor
  • Kontonummer
  • Dokumentanpassningar
  • Utskriftshantering

Lagerområden & Lagerprocesser

Lagerområden

Lagret definieras och delas upp i olika områden. Ett lager har normalt 4 definierade områden:

  • Godsmottagning:
    En yta där vi tar emot saker
  • Lagringsområde:
    Ytor där vi förvarar saker
  • Plockområde:
    Ytor där vi plockar varor
  • Utleverans:
    Yta där levererar ut varor

Inom dessa områden så identifierar vi sedan gångar och lagerplatser. Lagerplatserna typas upp och det defineras en kapacitet per lagerplats.

Lagerprocesser

På lagret så utför vi sedan olika lagerprocesser utifrån dessa definierade ytor:

  • Godsmottagningsprocess
    Vi tar emot varor på godsmottagningsytan
  • Inlagringsprocess
    Vi lagrar in varor från godsmottagningsytan till definierade lagerytor
  • Påfyllnadsprocess
    Vi fyller på med varor från lagringsytorna till plockytorna vid behov
  • Plockprocess
    Vi plockar varor från plockytorna
  • Utleveransprocess
    Vi levererar ut plockade varor på utleveransytan

Exempel på uppsättning

Här har vi ett exempel på hur dessa områden och gångar är definierade på ett faktiskt lager och hur lagerprocessen ser ut på detta lager.

1. Vi tar emot varor på godsmottagningsytan

När leveranser kommer in till lagret så tar vi alltid emot dessa via en godsmottagningsyta. Detta är i systemet en lagerplatsyta som är typad som godsmottagning.
När vi tar emot varorna så får vi upp som förslag de ytor som är typade som godsmottagning.
Vid godsmottagning så går vi igenom och godkänner det vi har fått i inleverans innan vi flyttar in det på lagringsytorna på lagret.

2. Vi lagrar sedan in dessa varor till förbestämda lagerytor där varorna ska ligga.

När en leverans har tagits emot på godsmottagningen så kommer vi därefter flytta in dessa varor in på lagret.På lagringsytorna har vi markerat upp och förbestämt var produkter ska ligga på lagret. Vi kommer alltså flytta in varorna som leveransen innehåller och lägga dessa på sin respektive plats.Detta görs via en inlagringsprocess i  Extend Commerce  WMS.

3. Vid behov så fyller vi på från lagringsytorna till plockytorna när vi når en påfyllnadsnivå för varan.

Använder man sig av definierade plockytor där man alltså inte plockar överrallt på lagret så har så behöver man fylla på dessa från lagrinsytorna ibland för att inte få slut på varor att plocka.För att fylla på plockplatser så görs detta via en påfyllnadsprocess i  Extend Commerce  WMS. Man gör detta när en vara når en påfyllnadspunkt eller när det trillat ner så många orders att man vet att de varor som ligger på en plockplats inte kommer vara tillräckligt för att kunna plocka ihop ordrarna.

4. När en order kommer in till lagersystemet så plockar vi ihop varorna på plockytorna i bestämd ordning arbetsordning.

När ordrar trillar in i  Extend Commerce  WMS från  Extend Commerce  Backend så plockar vi varorna på plockytorna om dessa är definierade. Här plockar vi i en bestämd ordning definierat av lagerprocessen och går från en plockyta till en annan tills att vi har plockat ihop alla varor. I exemplet till höger går börjar vi plocka på plockyta A och går sedan vidare till plockyta B och därefter plockyta C tills vi har plockat samtliga varor som ordern innehåller.

5. När vi har plockat varorna så ställer vi ut dem på en utleveransyta för utleverans.
När vi är färdiga med plocket av en order så förflyttar vi ordern och ställer ut den på en utleveransyta för utleverans så att ordern kan skickas ut till kunden.I exemplet till höger är godsmottagningsytan och utleveransytan definierade på samma fysiska plats på lagret. Däremot så skiljer sig en godsmottagningsyta från utleveransytan i systemet.

Utrustning

För att lagerpersonalen ska kunna utföra detta jobb så krävs utöver lagersystemet viss utrustning.

Detta inkluderar:

  • Skrivare
  • Etikettprinter / Zebraskrivare
  • Tablets
  • Scanners

Skrivare används för att till exempel skriva ut följesedlar och andra dokument i A4 format.

Etikettprinters används för att till exempel markera upp pallar och lagerplatser.

Tablets och scanners används vid plock av varor.

Uskriftshantering XPS & Dokument

XPS

Vilka dokument och etiketter som sedan skrivs ut i vilken skrivare hanteras av XPS. XPS är en lokalt installerad tjänst på en maskin hos er. Vi sätter upp så att man kan skriva ut mot rätt skrivare för rätt process. Till exempel, en följesedel skall skrivas ut från fack1 på skrivare Y eftersom den är laddad med förtryckt material, medans Fraktsedel skrivs ut från Fack2.

Detta är för att man vill kunna skriva ut specifika dokument på olika platser på lagret. Dokument för godsmottagning vill man kunna skriva ut vid godsmottagningen och så vidare.

Dokument

På lagret skrivs det ut många typer av dokument och etiketter. Detta görs i samband med lagerarbetet där vi till exempel behöver skriva ut fraktsedlar eller följesedlar för en order. Dokument och etiketter används även för lageradministration för att se till att lagerarbetet kontinuerligt kan utföras. Detta inkluderar:

  • Lagerplatsetiketter
  • Fraktsedlar
  • Följesedlar Orderkvittering
  • Inleverans
  • Palletiketter
  • Inventeringsresultat
  • Inventeringsunderlag
  • Eventuell märketikett